Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

Soma werkt bij een makelaar: "Geluk heb ik gehad"

3 mei - Ooit studeerde ze bouwtechnische bedrijfskunde, richting vastgoed, maar ze haakte af en werkte acht jaar als receptioniste. Tot dat ophield en ze thuis kwam te zitten met een uitkering. Er volgden een paar moeilijke jaren, maar ineens kwam er een kans bij een makelaar voorbij – met dank aan de gemeente. Soma vertelt hoe het allemaal is gegaan.

Inter Immo, zo heet haar werkgever. Een bedrijf in onroerend goed met vestigingen in Amsterdam en Almere. Sinds december 2015 werkt Soma op het kantoor aan de Cinemadreef in Almere: op dit moment nog als administratief medewerkster, maar dat verandert na de zomer als ze de opleiding ‘Assistent-makelaardij’ heeft afgerond en breder inzetbaar is. De 33-jarige Soma vindt het geweldig. Enthousiast vertelt ze: “Het is heel divers, ik word overal in meegenomen, bijvoorbeeld ook in de verkoop, ik loop mee met bezichtigingen, eindinspecties. Ik heb nog geen dag gehad dat ik dacht: o, is het pas één uur?! Meestal is het: hè, het is al half zes….ik ben nog niet klaar!”

Nee heb je

Wat een verschil met vier jaar geleden! Altijd had ze gewerkt, maar tijdens haar zwangerschap in 2012 werd haar contract niet verlengd. Ineens zat Soma thuis, met een baby – en zonder de vader, want die nam de benen. Ze had lichamelijke klachten, schulden. Uit noodzaak zegde ze haar woning op en trok weer in bij haar ouders. Toen ze eindelijk uit de Ziektewet kwam en begon te solliciteren kwam ze niet meer aan de bak. “Ik denk dat het afschrikte dat ik alleenstaande moeder was, mensen zagen dat als een risico, dat je minder flexibel bent. En op een gegeven moment had ik een gat van een paar jaar op m’n cv.”

Plotseling kwam haar nicht met een tip: ze zoeken mensen bij Inter Immo. “Ik dacht, ik ga het proberen, waarom niet? De kans leek me klein, want ik had totaal geen ervaring in de makelaardij. Maar nee heb je.” Soma ging op gesprek en het klikte meteen. De werkgever wilde haar een kans geven, maar gaf eerlijk toe twijfels te hebben vanwege haar gebrek aan ervaring. Er werd contact opgenomen met de gemeente, accountmanager Sander Kraaij en jobcoach Albert van de Worp kwamen langs. Soma: “Het contact met Sociale Zaken ging heel soepel, ze stonden klaar voor mij.” Besloten werd tot een proefplaatsing: Soma kon met behoud van uitkering aan de slag bij Inter Immo. In eerste instantie voor anderhalve maand, maar dat werd met nog eens anderhalve maand verlengd. “Je hebt niet in een maand alles geleerd, het is enorm veel, ik leer nu nog.”

Geluk heb ik gehad

Al snel merkte de werkgever dat Soma ontzettend haar best deed en de werkzaamheden goed oppikte. Inter Immo wilde verder met haar, opperde het idee van een opleiding. Soma moest er even over nadenken, want ze werkte al vier dagen per week (binnenkort vijf) en dan ook nog op zaterdag de hele dag naar school…ze heeft wel een klein kind op te voeden! Maar, zegt ze: “Als je vier jaar niets hebt gedaan, wat betekenen dan een paar maanden iets harder knokken?” Dus natuurlijk zei ze ja, ze start in juni en verwacht zichzelf in september assistent-makelaar te kunnen noemen. Gemeente en werkgever samen nemen de opleiding voor hun rekening.

Vanaf 1 april is Soma in dienst van Inter Immo. Uiteraard heeft ze het helemaal zelf gedaan. Zelf de baan gevonden, zelf gesolliciteerd, zelf keihard gewerkt. Maar ze is dankbaar voor de kans die haar wordt geboden. Ze straalt als ze zegt: “Ik ben heel enthousiast, het is een kans die je krijgt. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand je zomaar even een baan aanbiedt. Die zegt: je hebt geen ervaring, maar kom het maar doen. Echt geluk heb ik gehad.”

 

Soma A2 S2ps

Foto: Ramez Harayri

 

temp content

even geduld a.u.b.