Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

Duurzaam slopen bij Milieuwerk

28 juli - Het ziet er een beetje merkwaardig uit: vier volwassen mannen op een rijtje die bezig zijn speelgoedpoppen te slopen. Als mooie, glimlachende prinsesjes komen ze binnen. Rats, daar gaat de verpakking. Bam, met een hamer wordt de schedel ingeslagen. Uitgerukte beentjes vliegen over tafel. Tak tak tak – en weer zo’n schatje volledig gedemonteerd.

De partij moet op last van de douane worden vernietigd. David Jansen, directeur van Milieuwerk, kijkt tevreden toe. “Zie je, bij ons kun je niets kapot maken,” zegt hij lachend. “Want dat is juist ons werk: slopen."

Een sociale onderneming, zo omschrijft Milieuwerk zichzelf. Op hun website staat te lezen: ‘Milieuwerk is een sociale onderneming die zich richt op meervoudige waarde-creatie door sociale werkgelegenheid te koppelen aan circulaire economie.’ Een hele mondvol. Het komt erop neer dat het bedrijf zich bezig houdt met recyclen en upcyclen van afval en dat werk laat uitvoeren door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment telt Milieuwerk 76 betaalde krachten, allemaal mensen die het niet zouden rooien op de reguliere arbeidsmarkt. Ongeveer de helft heeft een vast contract, sommigen al jaren. Daar bovenop zijn er 6 klanten van Werk & Inkomen uit Almere aan de slag als onderdeel van een re-integratietraject.

E-waste

Het bedrijf is gevestigd in bedrijvengebied Westpoort in de Amsterdamse Haven. Nog maar een paar weken geleden zijn ze verhuisd, van de Australiëhavenweg naar de Basisweg. Hemelsbreed een paar honderd meter, maar wát een verschil: hun nieuwe loods is meer dan 5x zo groot! Én, misschien nog wel belangrijker: ze hebben nu een eigen kantine. Voorheen zaten ze in bij de AEB (het afvalverwerkingsbedrijf van Amsterdam) en moesten de jongens in hun werkkloffie tussen het kantoorpersoneel hun broodje eten. “Dat vonden ze niet prettig,” legt David uit. Hier zijn ze onder elkaar, veel beter. Dat community-effect is een belangrijk element van Milieuwerk. Iedereen is gelijk, we doen het samen.” Illustratief daarvoor lijkt de metershoge groepsfoto die prominent in de loods hangt.

Energiek geeft David een rondleiding over het terrein. Buiten glijden enorme zeeschepen traag voorbij, binnen rijden heftrucks af en aan. Gele lijnen markeren waar we mogen lopen, we moeten veiligheidshesjes aan, een bril op. De enorme hal kenmerkt zich nu vooral nog door leegte. Aan de ene kant komen containers vol ‘e-waste’ binnen –wat vroeger ‘witgoed’ heette– dat ter plekke wordt gesorteerd in 19 soorten; aan de andere kant wordt kleiner materiaal aan statafels gedemonteerd. Elektrische kabels, stekkers, onschuldige prinsessenpoppen. Zorgvuldig worden de grondstoffen eruit gehaald: ijzer, koper, aluminium – kostbare metalen die weer gebruikt kunnen worden, lees: verkocht. “Het is eenvoudige, repetitieve arbeid,” zegt David. “Maar deze handjes creëren wel meerwaarde.”

P1070352

Werken met een glimlach

Bij een tafel bezaaid met gereedschap staat Armand te werken, omringd door bakken vol stekkers. Vriendelijk lachend geeft hij een demonstratie. Hij zet een stekker in een bankschroef en pulkt in mum van tijd de koperdraad eruit. “Dit doe ik al vijf jaar,” legt hij uit. “Ik leer het anderen nu.” Hij is blij met z’n werk, zegt hij. Hetzelfde geldt voor heftruckchauffeur Achmed, die speciaal even afremt met z‟n heftruck om ons toe te roepen. “Geen plek? Ik zou gek worden! Ik werk hier al 12 jaar.” Voorman Michel, al 25 jaar in dienst, vat het als volgt samen: “Plezier hebben staat voorop, je werkt met een glimlach. Daarmee steken we elkaar aan.”

Iedereen welkom

In z’n kantoorkeet hoog in de hal geeft de directeur uitleg over Milieuwerk. Op het nieuwe whiteboard, net geïnstalleerd – de computers werken helaas nog niet. Het bedrijf is opgericht in 1990 en heeft AEB als voornaamste klant: die zorgt voor de meeste opdrachten. Ook het pand, dat officieel het Recycle- en Service Centrum (RSC) heet, is eigendom van AEB. “Niets hier is van ons, alleen het koffiezetapparaat,” verduidelijkt David.

Taak van Milieuwerk is om het sorteerwerk uit te voeren en daarvoor heeft het hier aan de Basisweg een beschutte leer-werk-omgeving gecreëerd voor mensen met een ‘kwetsbare arbeidspositie’, zoals dat heet: mensen die het niet lukt om zelfstandig een baan te vinden of te behouden. Dat kan verschillende redenen hebben: opleidingsniveau, mentale en/of fysieke belastbaarheid, werktempo of begeleidingsbehoefte. Bij Milieuwerk is iedereen welkom, zo lang aan twee voorwaarden wordt voldaan: je moet goed kunnen communiceren én je moet het naar je zin hebben. Niemand is verplicht te starten, daar wil David duidelijk in zijn. “Je moet dit als een kans zien.”

P1070358

Liever flexibele schil

Milieuwerk zorgt voor een rustige en prettige werkplek, helpt bij persoonlijke problemen (“grootste probleem is haast altijd schulden,” zegt David) en regelt opleidingen als VCA (veiligheidscertificaat) en heftruck via het EcoCollege. En neemt uiteindelijk, als het goed gaat, iedereen in dienst. Maar daar blijft het niet bij. Vanuit het sorteercentrum kan Milieuwerk mensen detacheren: bij partner AEB bijvoorbeeld, maar ook bij andere bedrijven, zoals Nissan, BCC, CSU om er een paar te noemen. Soms een dagje in de week, soms volledig. Dat vergroot de range van werkzaamheden die de werknemers kunnen doen en daarmee hun kans op de reguliere arbeidsmarkt.

Over dat laatste moet David echter realistisch zijn. “Het gebeurt zelden dat iemand wordt overgenomen of een andere baan vindt. Bedrijven vinden het vaak te riskant. Dit soort werkzaamheden vullen ze liever in met een flexibele schil.” Werknemers bij Milieuwerk staan over het algemeen geregistreerd in het doelgroepregister en vallen onder de Banenafspraak, voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Van de klanten uit Almere zijn er ook een aantal die een indicatie hebben voor beschut werk. Ook daarvoor kan Milieuwerk zorgen.

Samenwerking met Almere

Jobcoach Dennis Dral van Werk & Inkomen is zeer te spreken over het bedrijf. Samen met collega’s Saskia van Brenk en Annemarie Faber, verantwoordelijk voor de doelgroep beschut werk, gaat hij regelmatig langs om klanten voor te stellen en te bespreken. Hij prijst de sfeer. “Ze doen veel samen, vieren bijzondere momenten. Wat dat betreft is het inderdaad een hele sociale onderneming.”

De samenwerking met Almere kwam een beetje toevallig tot stand. De afstand leek David een probleem –reizen is vaak lastig voor deze doelgroep– maar hij kan altijd mensen gebruiken, dus ging hij toch in gesprek met accountmanager Ivo Schrijvers van Werk & Inkomen. De oplossing bleek verrassend simpel: een eigen busje. Dus pendelt er sinds december 2016 vier dagen per week een busje heen en weer van station Almere naar het Amsterdamse havengebied met ruimte voor maximaal 8 personen. En het loont: 2 jongens uit Almere zijn inmiddels in dienst gekomen van Milieuwerk.

Eén grote familie

Eén van hen is Danny. 36 jaar, samenwonend, wil graag aan de slag, maar heeft goede begeleiding nodig. Zijn laatste baan was bij een oud ijzer bedrijf, maar daar snapten ze niets van jongens zoals hij, zegt hij. Toen Werk & Inkomen hem polste voor Milieuwerk zat hij al een tijdje thuis, te wachten op een indicatie voor beschut werk. In december is hij op proef gestart, vanaf 1 mei heeft hij een contract voor 32 uur per week “Het is super leuk en leerzaam werk,” zegt hij. Danny bedient een imposante machine die automatisch koperdraad uit elektriciteitskabels splitst en de rest versnippert. Belangrijk voor hem is de begeleiding en de sfeer in het bedrijf. “Ik heb een vaste begeleider, maar iedereen is bereid iets uit te leggen, eigenlijk begeleiden we elkaar. Het voelt als één grote familie. We accepteren elkaar zoals we zijn, het is heel gezellig.” Dat hij elke dag naar Amsterdam moet vindt hij geen probleem, prima te doen met dat busje. Hoewel, busje? “We zitten ook wel eens in een limousine, als dat beter uitkomt voor het taxibedrijf. Zitten mensen onderweg naar ons te zwaaien!”

Booming business

Als het aan David ligt komen er nog veel meer mensen als Danny bij. Ruimte genoeg in de nieuwe hal aan de Basisweg: hij kan wel twee keer zoveel mensen kwijt. Dat is ook de bedoeling, om de komende jaren te groeien naar 150 werknemers. En aan het werk ligt het ook niet, want recycling en upcyling zijn booming business tegenwoordig. In 2015 werd in het RSC liefst 3,8 miljoen kilo grondstoffen teruggewonnen en de ambitie is om dat in vijf jaar op te schroeven naar boven de 6 miljoen. Daarvoor zijn een hoop handjes nodig. Dus laat ze maar komen, de klanten uit Almere, dan kunnen ze bij Milieuwerk lekker slopen, of beter: een duurzame bijdrage leveren aan de circulaire economie.

temp content

even geduld a.u.b.