Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

W&I en Ampliar helpen verkeersregelaars op weg

7 november - Je ziet ze meer en meer: verkeersregelaars. In felgekleurde kleding dirigeren ze auto’s, fietsen, voetgangers langs bouwputten en wegafzettingen overal in het land. Een verantwoordelijke taak, waar meer bij komt kijken dan je denkt. Dat zegt Jessica Roelfsema, regiomanager bij Ampliar Uitzendbureau dat veel verkeersregelaars levert voor bouwprojecten. “Op zo’n kruispunt moet je echt je mannetje wel staan, dat is niet niks.”

Ook Werk & Inkomen in Almere helpt mensen via Ampliar aan het werk. Tijd daarom voor een nadere kennismaking.

Ampliar is een uitzendbureau dat zich specialiseert in Social Return On Investment (SROI). Dat betekent dat het mensen met een uitkering detacheert bij bedrijven die vanwege overheidsopdrachten verplicht zijn om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Ampliar denkt mee over de invulling van die verplichting, werft en selecteert kandidaten en begeleidt ze. Jessica: “Vaak zeggen bedrijven: dat kunnen en willen we niet zelf gaan doen. Van een hoofduitvoerder hoorde ik laatst: ‘Wíj kunnen bouwen, en Ampliar kan Social Return. Daar moeten wij ons niet mee bezig houden. We laten de rails óók leggen door iemand die daar verstand van heeft’.”

Continuïteit

Het uitzendbureau is naast de zorgsector vooral actief in de bouwsector. Het detacheert allerlei soorten medewerkers, van administratieve krachten tot projectleiders, maar dus ook verkeersregelaars. Tussen de 40 en 50 zitten er inmiddels in de pool. Het grote voordeel dat Ampliar kandidaten biedt: continuïteit. Bouwprojecten zijn per definitie tijdelijk, het kan een paar weken of een paar maanden duren of –bij hoge uitzondering– een jaartje, bij grootschalige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld in Utrecht momenteel. Maar het houdt een keer op. Ampliar biedt de verkeersregelaars dan gewoon een nieuwe klus en zorgt op die manier dat niemand weer terug hoeft naar UWV of gemeente voor een uitkering. En er is werk zat: de vraag naar verkeersregelaars is enorm.

Flinke eisen

Het valt namelijk nog niet mee goede verkeersregelaars te vinden. Er wordt flink wat gevraagd van de kandidaten: ze moeten voldoende Nederlands spreken, in staat zijn het Verkeersregelaarsdiploma te halen en een veiligheidscertificaat, een VOG kunnen krijgen, mans genoeg zijn om drukke situaties aan te kunnen en, vooral, fysiek in orde zijn. Want de hele dag sta je buiten, in weer en wind, te zwaaien en te gebaren. Dat kan zwaar zijn. Maar áls je het kunt, en áls je het wilt, staat Ampliar voor je klaar. Met een driedaagse opleiding (via NIVOO) en een grote doos met werkkleding en schoenen, die Jessica persoonlijk bij je thuis bezorgt. Én met salaris. Ampliar doet niet aan proefperiodes, wie vanuit een uitkering start krijgt vanaf de eerste dag betaald. “Als je werkt moet je salaris krijgen,” zegt Jessica stellig.

Eenmaal aan de slag zorgt Ampliar waar nodig voor jobcoaching. Niet dat mensen uit hun doelgroep –dus met afstand tot de arbeidsmarkt– onder doen voor reguliere krachten, dat is het niet. Maar de overgang van uitkering naar betaald werk wil wel eens zorgen voor complicaties. Schuldeisers die weer opduiken nu er ineens loon is. Lichamelijke klachten omdat er van de ene dag op de andere fulltime wordt gewerkt. Jessica: “Al deze dingen kunnen werk belemmeren en dat willen we niet. Dus we adviseren en zijn altijd bereid te helpen, maar we lossen niet op. We pamperen mensen niet. Dat zeggen we ook: we zijn werkgever, geen maatschappelijke hulpverlener. Dat is een bewuste keuze.”

Samenwerking met W&I

De samenwerking met Werk & Inkomen begon zo’n twee jaar geleden, toen Ampliar iemand zocht voor een SROI-plek bij Dura Vermeer in Almere. Sindsdien is er een aantal mensen gestart. Dit jaar kwamen de verkeersregelaars erbij.

Werkmakelaar Carolien Lambregts en accountmanager Sander Kraaij zijn de contactpersonen vanuit team Werk. Ze prijzen de inzet van Ampliar en kijken samen met Jessica al stiekem vooruit naar de Floriade in 2022, die veel werk gaat opleveren – ook voor verkeersregelaars. Tientallen zijn er straks nodig bij alle bouwwerkzaamheden. Voor kandidaten uit Almere een uitgelezen kans om dichter bij huis aan de slag te gaan. Dan hoeft iemand als Yoni (zie hieronder) niet meer elke ochtend om kwart voor vijf op om stipt om zeven uur in Utrecht te kunnen beginnen.

Als eerste de vlag uit

Via Ampliar kunnen mensen dus langere tijd aan de slag. Nog mooier natuurlijk is duurzame uitstroom, vindt Jessica. Waar mogelijk probeert Ampliar daarom werknemers door te plaatsen, dus rechtstreeks in dienst te krijgen bij een opdrachtgever. “Als iemand wordt overgenomen gaat bij ons als eerste de vlag uit,” zegt Jessica. “Wij willen heel graag mét gemeentes zorgen dat mensen niet terugkomen in de uitkering. Het mooie aan Werk & Inkomen in Almere vind ik dat ze daar begrijpen dat Ampliar daaraan kan bijdragen. Wij zijn een uitzendbureau, maar wel met een sociaal doel.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Yoni Bijgesneden

Baas van de weg

Alsof hij nooit anders heeft gedaan. Zó staat Yoni erbij, midden op de weg. Stopgebaar naar de ene kant, naar de andere kant wuivend dat iedereen mag passeren. Sinds twee maanden werkt hij als verkeersregelaar. Hij vindt het prachtig. “Het is heel sociaal, je ontmoet de hele dag mensen, leert iedereen kennen. En lekker buiten natuurlijk.”

Yoni werkt voor Ampliar, een uitzendbureau dat veel mensen met een uitkering plaatst. Ook vanuit Werk & Inkomen komen kandidaten, zoals Yoni. Ampliar zorgt voor een tweedaagse opleiding. Wie slaagt krijgt een Verkeersregelaarsdiploma en een aanstellingspas. En kan meteen aan de slag – betaald. Want er is landelijk veel vraag naar verkeersregelaars.

Yoni werkt veertig uur per week, momenteel in Utrecht waar een nieuwe tramlijn wordt aangelegd. “Even een ommetje-ommetje doen,” zegt hij en manoeuvreert een aantal stadsbussen door een afzetting van betonblokken. De chauffeurs groeten. Yoni glundert: “Je bent echt baas van de weg.“

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esf Logo

De hier uitgevoerde activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door
bijdragen van Het Europees Sociaal Fonds.

temp content

even geduld a.u.b.