Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

Werk voor jongeren, met uitroepteken!

Op dinsdag 29 maart vond in de Schouwburg Almere een informatiebijeenkomst plaats van het event Werk! Wethouder Froukje de Jonge van Participatie, Werk & Inkomen opende de avond, die beoogde werkgevers te interesseren voor een grote banenmarkt op 21 april in Citymall Almere. “Het belang van werk kan niet onderschat worden,” hield ze haar gehoor van zo’n vijftig werkgevers voor. “Daarom vind ik het goed dat er een uitroepteken achter Werk! staat."

Inclusieve arbeidsmarkt

Werk! is een initiatief van Unibail-Rodamco in samenwerking met het Werkgeversserviceteam Almere, Emma at Work en Studeren & Werken Op Maat. Doel van Werk! is werkgevers in regio Almere te bewegen om werkloze jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. “Wat we van u nodig hebben,” aldus de organisatoren, ”zijn vacatures – veel vacatures.” Liefst betaalde banen, maar stages of werkervaringsplaatsen zijn ook welkom. Werk! zoekt daar geschikte kandidaten bij en tijdens het evenement op 21 april kunnen werkgevers en kandidaten door middel van speeddates kennis maken met elkaar, wat moet resulteren in concrete plaatsingen. Uitgangspunt is het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen meedoet.

Voor de doelgroep –in principe tot 27 jaar– is gekozen omdat jongeren vaak moeite hebben zelf werk te vinden. Vooral als er sprake is van lichamelijke of psychische beperkingen. Tijdens de bijeenkomst vertellen een aantal kandidaten over hun moeizame zoektocht. Zoals Frédérique, die hersenletsel opliep toen ze als tiener door een auto werd aangereden. Via Emma at Work, die jongeren met een chronische ziekte of beperking bemiddelt, vond ze uiteindelijk een plekje bij KPNG. Of Philip, die in een rolstoel zit en internationaal management studeerde en stages liep in het buitenland. Al zijn klasgenoten vonden meteen werk, hij niet. Pas toen Studeren & Werken Op Maat, gericht op hoger opgeleiden met een arbeidsbeperking, zich over hem ontfermde lukt het een baan te vinden, bij het ministerie van Economische Zaken.

50% inzetbaar, 100% inzet

Het toont aan hoe belangrijk ondersteuning van deze doelgroep is. Terwijl het meestal om zeer gemotiveerde mensen gaat. Volgens de organisatoren van Werk! zijn dit juist de knokkers, de mensen die weten hoe je omgaat met tegenslag. Ondernemer Jacob Nawijn, directeur van Fruitful Office dat fruitmanden bij kantoren bezorgt, kan erover meepraten. Zijn eerste werknemer was een nierpatiënt, en zo gedreven dat hij besloot meer mensen met een beperking aan te nemen. Ze inspireren hem, vertelt hij aan de aanwezigen. “Als ik zelf eens een baaldag heb en ik zie iemand in een rolstoel vrolijk aan de slag, dan denk ik meteen: wat loop ik me nou aan te stellen!“

Maar Werk! is niet alleen bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking. Alle jongeren die het niet lukt werk te vinden kunnen meedoen. Werk! zorgt voor bemiddeling, jobcoaching en waar nodig scholing of training. Tot slot van de bijeenkomst stellen drie werkloze kandidaten zich voor met een korte pitch. Rusty van 25 is de laatste. Ze heeft mode gestudeerd, is creatief, ondernemend. “Ik ben 50% afgekeurd,” zegt ze strijdvaardig. “Maar voor de overige 50% zet ik me voor 100% in!”

temp content

even geduld a.u.b.