Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

Jongeren speeddaten met werkgevers op event Werk!

21 april - Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt dichter bij die arbeidsmarkt brengen. Dat was het doel van het event Werk! dat op donderdag 21 april plaatsvond in de Schouwburg Almere. Werkgevers maakten door middel van speeddates kennis met werkloze jongeren om een kleine dertig vacatures vervuld te krijgen. Het event was georganiseerd door Unibail-Rodamco in samenwerking met Werkgeversserviceteam van gemeente Almere, Emma at Work en Stichting Studeren & Werken op Maat.

Werk! richt zich op jongeren (tot 35 jaar) met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die niet aan een baan kunnen komen wegens ziekte, een lichamelijke of psychische beperking of gewoon gebrek aan ervaring. Iemand als Sharon bijvoorbeeld. Vanwege lichamelijke klachten heeft ze energetische beperkingen en kan ze maar een paar uur per dag presteren. Daardoor heeft Sharon haar school niet kunnen afmaken en geen werkervaring opgedaan. Een steuntje in de rug is voor haar bittere noodzaak.

Eerste reactie is toch sceptisch

Werkgevers in de regio waren voorafgaand aan het event opgeroepen hun vacatures voor deze doelgroep beschikbaar te stellen. Zo’n vijftien werkgevers gaven daaraan gehoor. Een van hen is Robert Haasbroek, eigenaar van Unica, een grote technische dienstverlener. Hij voert vandaag gesprekken voor een plek als receptioniste voor zijn Amsterdamse vestiging. “Ik heb drie kandidaten gesproken, waarvan twee met een beperking. Daar zit zeker iemand voor ons bij.” Wat hem frappeert is hoe moeilijk het voor deze doelgroep is om een baan te vinden. “Ik zag cv’s waarvan ik dacht, dat moet toch lukken? Maar ook in mijn eigen bedrijf moet ik mensen overtuigen, de eerste reactie was toch sceptisch.”

Initiatiefnemer van Werk! is Unibail-Rodamco, een internationaal vastgoedbedrijf dat winkelcentra door heel Europa beheert waaronder de Citymall Almere. Rob Flantua is voor Nederland werkzaam als Head of Projects, Maintenance, Purchasing & Sustainability en besloot met zijn bedrijf het onderwerp op te pakken. “Vanuit onze business hebben wij een enorm netwerk van werkgevers, en van daaruit zijn wij aan de slag gegaan.” Als partners werden Emma at Work en Werken en Stichting Studeren & Werken op Maat aangezocht, organisaties die zich bezig houden met arbeidsbemiddeling van jongeren met een chronische ziekte of beperking, plus het Werkgeversserviceteam van de gemeente dat de lokale arbeidsmarkt goed kent. Naast het event in Almere organiseert Unibail-Rodamco andere sociale projecten in winkelcentra in Parijs en Madrid.

Wat mogen we van je weten?

Het is druk in de Theatercafé. De voorste ruimte is gereserveerd voor de speeddates en kandidaten lopen af en aan. Yoni is één van hen. Stevige jongen, armen met tattoos, ervaring als stratenmaker. Zijn eerste gesprek ging wel heel snel, in 5 minuten was hij klaar. Maar zijn tweede gesprek, voor een plek als stratenmaker bij Herenbos, verliep beter. “Ze waren blij met mijn ervaring, met de trilplaat bijvoorbeeld,” vertelt hij enthousiast, “Vanmiddag kan ik al gebeld worden, zeiden ze. Ze hebben zelfs al een foto van mijn paspoort gemaakt.” Tevreden verlaat hij de schouwburg.

Vooraf aan de speeddates konden werkgevers zich in een workshop voorbereiden op de specifieke doelgroep van vandaag. Want ja, het kunnen kandidaten zoals Sharon zijn die ‘iets’ hebben. Mag je daarnaar vragen? Het antwoord van medewerkers van Emma at Work: jazeker, juíst moet je ernaar vragen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden en samen op zoek kunt naar de mogelijkheden. “Een goede opening is bijvoorbeeld: Wat vind je prettig dat we van je weten?”

Sharon heeft het gemerkt in haar gesprek. “Ze vroegen over mijn beperkingen, wat ik wel en niet kan. Maar dat vind ik niet erg, ik ben gewend daarover te vertellen.” Het was haar eerste sollicitatiegesprek en ze was best zenuwachtig. “Maar het ging goed,” zegt ze opgelucht.

Ik kan wel iets betekenen

Voor franchisenemer Peter Alvarez van Bagels & Beans was de training niet echt nodig. “Bij ons werken een aantal mensen uit de Wajong, dus we hebben wel ervaring met die groep. We laten ze altijd een paar uurtjes op proef werken en dan komen de verhalen vanzelf los.” Alvarez heeft een aantal speeddates gevoerd en goede kandidaten gesproken. “Eén persoon ga ik zeker even bellen.”

Aan het eind van de ochtend kijkt Rob Flantua terug op een geslaagd event. “We weten natuurlijk nog niet hoeveel matches er zijn gemaakt, maar ik vond de sfeer in ieder geval heel positief.” De komende tijd zal Unibail-Rodamco de initiatieven in Almere, Parijs en Madrid evalueren. Ook voor hem persoonlijk is Werk! na vandaag nog niet afgelopen. “Ik ga de komende drie maanden een van de jongeren coachen. Zonet heb ik bij zijn speeddates gezeten, dat wilde hij graag. En ik denk dat ik wel iets voor die jongen kan betekenen.”

temp content

even geduld a.u.b.