Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ShowContent.cshtml)

Terug

Gemeente en UWV werken samen voor 45plussers

31 mei - Succesvol naar werk: met dat motto bundelen gemeente en UWV de krachten om oudere werknemers aan een baan te helpen. Dinsdag 31 mei was de aftrap van een gezamenlijk traject in het trainingscentrum van Werk & Inkomen aan de Louis Armstrongweg. Wethouder Froukje de Jonge van Participatie, Werk en Inkomen was aanwezig om de deelnemers succes te wensen.

Het traject bestaat uit een training van 10 weken. Deze training, Succesvol naar werk, geeft het UWV sinds 2013 aan oudere werkzoekenden. Maar ditmaal sluiten twee trainers van de gemeente aan, en wordt de training gegeven aan klanten van zowel UWV als gemeente. Zo'n 30 mensen doen mee: de helft met een WW-uitkering, de andere helft met een bijstandsuitkering. Allemaal boven de 45 jaar.

Daarnaast is er van beide organisaties een accountmanager bij betrokken, die bij iedere training aanschuift om nieuwe vacatures te bespreken. Zoals adviseur werkgeversrelaties Robert Rottschäfer van het UWV uitlegt: “Soms wil een werkgever liever een WW-er, soms liever iemand uit de bijstand. Als we samen optrekken kunnen we een beter verhaal vertellen. Het gaat erom om met zoveel mogelijk vacatures terug te komen.”

Nooit te oud om te leren

Voor wethouder Froukje de Jonge zijn oudere werkzoekenden een belangrijk thema en ze is zeer te spreken over de samenwerking tussen gemeente en UWV. “We hebben hetzelfde doel, namelijk zorgen dat iedereen die in Almere kan werken een kans krijgt.” Ze noemde het “oneerlijk” dat er een categorie werkzoekenden is die puur vanwege leeftijd significant minder kansen krijgt. “Daarom zitten we hier,” hield ze de aanwezigen voor. “Met dit traject worden jullie vakkundig ondersteund door het neusje van de zalm van wat wij hebben op dit gebied. En ik hoop ontzettend voor u, en een beetje voor mij, dat als ik u volgend jaar op straat ontmoet dat u allemaal werk heeft.”

Vandaag vindt er een introductiebijeenkomst plaats. Pieter Koevoets, adviseur Werk van het UWV, laat een filmpje zien uit RTL Late Night van een 80-jarige die van een hoge flat af ‘tokkelt’, een vorm van abseilen. Gelach in het zaaltje. De boodschap is duidelijk: je bent nooit te oud om je grenzen te verleggen. En dat is belangrijk, want wie tegenwoordig een baan wil vinden moet uit z’n comfort zone komen. Profileren, netwerken, social media, het hoort er nou eenmaal bij anno 2016 en voor oudere werklozen is dat vaak nieuw. Het zit allemaal in de training, verzekert Koevoets. “We kunnen niet toveren, maar we kunnen wel helpen.”

Img 1092

temp content

even geduld a.u.b.